Skip to main content

Of het nu gaat over een hellend, een plat of een groen dak, je dak bepaalt niet alleen de look van je woning maar beïnvloed ook je energieverbruik en de waarde van je woning. Het is dus zeker van belang dat je dak in goede staat is. De prijs van een dakrenovatie ligt lager dan een nieuw dak. Maar waar houden we best rekening mee bij een dakrenovatie? Welke kosten, risico’s of voordelen zijn hieraan verbonden? In dit artikel  geven we je een blik op alles wat je moet weten over een dakrenovatie.

Dakrenovatie bij een hellend dak:

We gaan van start met een hellend dak. Bij een hellend dak worden meestal leien en dakpannen gebruikt.

Dakpannen

Door externe factoren, zoals bv. een stevige hagelbui, kunnen dakpannen scheuren of breken. Bij deze schade zal het noodzakelijk zijn om de dakpannen te vervangen. Daarnaast kan het ook zijn dat de hulpstukken, zoals de gevelpan, broekstuk, … vervangen of hersteld moeten worden.

Leien

Een leien dak bestaat uit natuurleien (leisteen) of kunstleien (vezelcement). De plaatsing kan op verschillende manieren gebeuren met elks een ander patroon. Voorbeelden van zo’n patronen zijn bijvoorbeeld een enkelvoudige of dubbele horizontale plaatsing of een enkelvoudige dekking met ruitleien. Een enkelvoudige dekking zal overigens goedkoper zijn maar heeft ook meer kans op een lekkage waardoor de dubbele laag op termijn meer aangeraden is. Bij een dakrenovatie met leien is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht van zo’n dubbele laag. Bespreek dit eerst met de architect, ingenieur of met ons voor je begint! Je kunt ook kiezen voor kunstleien. Deze leien wegen minder maar zijn ook iets minder duurzaam.

Renoveren en herstellen van een hellend dak

Water dat door schade naar binnen sijpelt kan heel wat schade veroozaken zoals schimmel, ongedierte en daklekkage. Het tijdig vervangen en renoveren voorkomt een hele reeks extra dakwerken. Dakwerken A. Michielse en Zonen zal na een grondige dakinspectie een vrijblijvende offerte opmaken met een gekaderd advies. Onze specialisten zullen de dakbedekking verwijderen, loszittende leien of pannen weer op hun oorspronkelijke plaats zetten en gebroken leien of pannen vervangen. Belangrijk is om na te gaan of dakpannen of leien eventueel gerecupereerd kunnen worden. Verder zullen ze ook bekijken of het nodig is om onderdelen van het dakhout zoals het onderdak, de pannenlatten en stoflatten te vervangen. Als dit alles goed volbracht is kunnen de nieuwe pannen en leien geplaatst worden.

Dakrenovatie bij een plat dak:

Platte daken hebben ook verschillende soorten zoals koude, omgekeerde en warme platte daken. Deze worden bepaald naargelang de liggen van de dakisolatie. We kunnen meerdere opties voorleggen zoals: PVC-folie, EPDM of roofing. Deze dakbedekkingen kunnen zowel gelijmd, gelast of mechanisch bevestigd worden. Afhankelijk van de opbouw bieden wij bij A.Michielse en Zonen ook de optie groene daken aan.

Renoveren en herstellen van een plat dak

Bij oudere platte daken zien we voornamelijk slijtage en invloed van UV-straling als voornaamste probleem. Deze invloeden kunnen zorgen voor scheuren, blaasvorming in de roofing, lekkage aan dakdoorvoeren,… Ook kunnen lasnaden loskomen door slechte verlijming. Indien één van deze problemen zich voordoet is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk opgelost worden om de schade te beperken. Bij de renovatie van platte daken plaatsen we extra dakisolatie of vervangen we oude isolate.

Dakrenovatie van dakgoten en regenpijpen:

Hanggoten en bakgoten

Hanggoten en bakgoten geraken makkelijk verstopt en zijn gevoelig voor houtrot waardoor ze snel beginnen te lekken. Door een slechte hechting aan het dak zal enkel de afwatering naar de afvoerpijpen niet meer volstaan. Er zal een ophoping van mos en bladeren in de dakgoten ontstaan. Dit extra gewicht zal na een verloop van tijd de dakgoten laten doorhangen of zelfs laten afbreken. Bij bakgoten is er een kans dat het hout gaat rotten door insijpelend vocht. De dakgootbekleding vervangen is dan zeker aangeraden.

PVC gootstukken en zinken hanggoten

Bij PVC gootstukken kan een slechte aansluiting zorgen voor waterinfiltratie. Bij zinken
hanggoten kunnen gebroken lasnaden voor slechte waterafvoer zorgen.

Renoveren en herstellen van een plat dak

In beide gevallen raden wij aan om de dakgoten te vervangen.

Dakrenovatie van constructiehout:

We kunnen allerlei soorten hout terugvinden in de constructie van een dak. Het hout moet in goede staat zijn om de draagkracht van het dak te garanderen. Als dit niet het geval is, zoals bijvoorbeeld bij waterschade, gaat het hout rotten en broos worden. In dit geval raden wij aan het dakhout te vervangen.